Шпанівська територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

Хто і де може вручити повістку

Дата: 20.03.2023 16:27
Кількість переглядів: 561

Фото без опису

Хто і де може вручити повістку

Працівники військкоматів та розширених територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки готують та вручають повістки.

За новим порядком, вручати повістку призовникам, військовозобов’язаним та резервістам можуть також керівники держорганів, органів місцевого самоврядування, а також керівники підприємств, установ, організацій. Однак, зазначені особи зобов’язані це зробити лише у випадку отримання від військкоматів відповідних розпоряджень.

Шаблон повістки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року.

  • Повістка- це письмовий документ, який виписується на ім'я конкретної людини;
  • Документ обов'язково має містити номер повістки, найменування посади керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, його підпис, ініціали й мокру печатку;
  • Також, має бути зазначена дата вручення, адреса військоммату та час, в який  потрібно прибути.

Повістка готується завчасно, а не виписується при вас. Тому радимо уважно ознайомитися з конкретним шаблоном повістки з усіма необхідними реквізитами заздалегіть, а не під час її отримання. Якщо вона оформлена правильно- вам необхідно з'явитися до військоммату. Проте, цей обов'язок не виникне, якщо повістка не оформлена належним чином.

Отримавши повістку, оформлену належним чином, треба з`явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Це встановлено законодавством. Зокрема, законами "Про військовий обов’язок і військову службу" та "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Повістку не можуть вручити у форматі повідомлення на месенджери (Viber, Telegram тощо) або SMS, чи дзвінком на телефон. Такі дії не передбачені законодавством і не мають юридичних наслідків.

Отримання повістки ще не означає, що людина буде мобілізована та відправлена на фронт. Спочатку потрібно пройти ВЛК, встановити свою придатність до військової служби, а тоді вже можна буде отримати повістку.

Де саме можуть вручити повістку?

Повістка вручається особисто людині, яку викликають до військкомату. Людина розписується і заповнює дату, коли вона отримала повістку. Законодавством України не визначено місце, де саме працівники військкоматів мають їх вручати.

Тому, уповноважені можуть робити це в будь-якому місці — в парку, на робочому місці тощо. Законом це не заборонено.

Виписувати повістки при вас або дописувати у частково заповнений бланк повістки дані, працівники центрів комплектування не мають права. Також, людина, якій вручають повістку має право не розписуватися за неї — якщо в повістці вказані неправильні дані отримувача, повістку вручає не уповноважена особа, немає печатки або певні дані вносили при вас.

У такому випадку існує можливість відмовитись від підписання розписки про отримання повістки. Далі співробітник ТЦКСП має скласти акт про відмову від отримання повістки, бажано, щоб це робилось у присутності свідків. Цей акт передається на розгляд керівникам ТЦКСП, які в результаті можуть стягнути штраф за порушення правил військового обліку. Штраф можна оскаржити в суді. В такому випадку ТЦКСП має довести, що ви порушили правила військового обліку

Якщо об’єктивних причин для неотримання повістки немає, людину можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

У разі виникнення запитань, та необхідності більш детальних роз'яснень, зокрема щодо порядку та підстав надання БВПД, Ви можете звернутися до Рівненського бюро правової допомоги № 2 за адресою: 33001, м. Рівне, вул. Соборна, 195 (тел. 0989055811; (0362)68-40-05) або до Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном 0973132044 або (0362)62-07-88 з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 18:00 або скористатися електронною поштою місцевого центру: rivne1.rivne@legalaid.rv.ua або письмово чи особисто за адресою: 33013, м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Завдяки сучасним сервісам системи безоплатної правової допомоги Ви можете отримати правову консультацію «не виходячи з дому», звернувшись до Єдиного контакт-центру системи БПД за безкоштовним телефоном 0-800-213-103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь