Шпанівська територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

Що варто знати роботодавцю про COVID-19 (Рівненського відділення УВД ФССУ у Рівненській області)

Дата: 28.09.2020 14:54
Кількість переглядів: 1693

Ще раз про наболіле, або що варто знати

роботодавцю про COVID-19

Ось уже поспіль як шостий місяць поточного року Україна, як і весь світ, бореться з епідемією коронавірусного захворювання COVID-19. Із сотень джерел ми інформовані про основні вимоги безпеки і засоби захисту, необхідні для убезпечення свого життя і здоров’я.

Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті. При кашлі чи чханні, а також при простому видиху людина виділяє непомітні краплі, більшість з яких осідають на поверхнях, які оточують наші робочі місця, місця спільного користування, як: робочі столи, кухонні поверхні та посуд, телефони та клавіатури комп’ютерів. Якщо в цей момент інша людина перебуває на дистанції 1-2 метри від хворого на COVID-19, вона може вдихнути інфікований матеріал або він може осісти безпосередньо на слизову оболонку рота, очей чи носа чи просто бути перенесеним до слизової мимовільним рухом чи дотиком до обличчя, які ми несвідомо робимо до 30 разів на годину. Більшість осіб, що захворіли на COVID-19, мають помірні симптоми, схожі на грип, та швидко одужують. Найбільші ризики несуть люди похилого віку, особи з послабленим імунітетом, хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, легеневими хворобами та цукровим діабетом.

Працівники підприємств, організацій, установ незалежно від форми власності потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів щодо унеможливлення передавання вірусу від хворої людини до здорової.

Основні профілактичні індивідуальні заходи, це: проведення роз’яснювальної роботи з персоналом щодо індивідуальних профілактичних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників; нагадування персоналу про важливість і техніку миття рук та/або антисептичне оброблення рук спиртовмісними антисептиками, дезінфікуючими засобами. Важливим фактором захисту є використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ): медичної маски (захисного екрану) за наявності респіраторних симптомів (кашлю, нежитю), її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшою утилізацією та антисептичним обробленням рук спиртовмісним антисептиком після утилізації.

Роботодавець зобов’язаний мінімізувати кількість працівників, які контактують із клієнтами/відвідувачами, впровадити дистанційні консультування (надання послуг). Провести відповідне навчання правильного використання ЗІЗ та їх утилізації; прибирання й оброблення поверхонь, ручок дверей, місць сидінь, місць контакту рук працівників і відвідувачів/клієнтів тощо.

Та найвищі вимоги залишаються до працівників медичного персоналу, що працюють безпосередньо з хворими або здійснюють заходи із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, медперсоналу опорних лікарень, зокрема інфекційних відділень тощо.

Найбільша кількість випадків захворювання на гостре вірусне захворювання COVID-19 є серед медичних працівників. За повідомленнями дод. 2 з квітня по вересень 2020 року у Рівненському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області зареєстровано випадки захворювання на підприємствах: КП «Рівненська обласна клінічна лікарня» – 145, КНП «Центральна міська лікарня» – 97; КНП «Рівненська центральна районна лікарня» – 47 випадків. Найбільша кількість хворих на COVID-19 серед працівників таких професій: сестра медична; молодша медична сестра з догляду за хворими; лікарі відділення для хворих з порушенням кровообігу, відділень хірургії, медичного персоналу первинних ланок амбулаторій.

Серед основної причини гострих професійних захворювань, що визнані такими, що пов’язані з виробництвом, переважають організаційні: невиконання вимог інструкцій з охорони праці, вимог безпеки та вказівок медичного персоналу до цього захворювання, чим порушено Стандарти надання медичної допомоги (COVID-19), затверджені наказом МОЗ України від 28.03.2020 № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)» (у редакції наказу МОЗУ від 16.06.2020 № 1411), що ґрунтуються на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я, оновлених після поширення хвороби, і є адаптованими до потреб системи охорони здоров'я України.

Тож усім роботодавцям слід неухильно дотримуватись усім рекомендованим простим щоденним профілактичним заходам. Це дозволить убезпечити себе від інфекції та налаштувати здоровий психологічний клімат трудового колективу у випадку виявлення інфікованого на COVID-19.

 

 

 

Оксана Гапончук,

страховий експерт з охорони праці

сектору профілактики страхових випадків

Рівненського відділення УВД ФССУ у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь