Шпанівська територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

Фонду соцстраху інформує "Особливості призначення страхових виплат медичним працівникам в умовах COVID-19"

Дата: 21.08.2020 13:00
Кількість переглядів: 1894

Особливості призначення страхових виплат медичним працівникам

в умовах COVID-19

 

У березні 2020 року Україна оголосила про перші випадки коронавірусної хвороби, про яку досі ми мало знали і не розуміли, наскільки це серйозна хвороба і яку кількість українців вона не омине стороною. Невтішна статистика давала зрозуміти, що вірус лише набирає обертів і усіх нас чекає випробування на сміливість, порядність, терпеливість. Нестача або неправильне використання засобів індивідуального захисту; контакти з хворими в палатах, що не мають спеціального обладнання для перебування хворих з респіраторною інфекцією; недостатня гігієна рук; тривалий час роботи з великою кількістю хворих на COVID-19 пацієнтів; відсутність перерви на відпочинок під час роботи і надмірна втома - основні причини, що призвели до масових захворювань, особливо працівників медичних закладів.

Гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, була віднесена до професійних захворювань і підлягає розслідуванню, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» (далі – постанова № 337).

За умови підтвердження професійного захворювання та за результатами розслідування, складається акт про нещасний випадок на виробництві/гостре професійне захворювання (за встановленою формою). Лише за наявності зазначеного акта, хвороба вважається пов'язаною з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, і допомога по тимчасовій непрацездатності призначається та виплачується страхувальником за місцем роботи потерпілого, де стався страховий випадок, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (оподаткованого доходу).

Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності за перші п'ять днів тимчасової непрацездатності потерпілого проводиться за рахунок коштів страхувальника, а починаючи з шостого дня непрацездатності - за рахунок коштів Фонду.

Підставою для оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів страхувальника та надання допомоги, пов'язаної з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за рахунок коштів Фонду, є виданий в установленому порядку листок непрацездатності та наявність акта розслідування нещасного випадку, пов'язаного з виробництвом, або акта розслідування хронічного професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами.

Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначено механізм призначення страхових виплат медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я у разі їх захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, та членам їх сімей у разі смерті медичного працівника внаслідок інфікування такою хворобою, а також розміри таких страхових виплат.

У разі встановлення медичному працівникові групи інвалідності та ступеня втрати працездатності протягом одного календарного року внаслідок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, що настало під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, виплата проводиться разово у:

400-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленому на 01 січня календарного року, - для осіб з інвалідністю I групи;

350-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленому на 01 січня календарного року, - для осіб з інвалідністю II групи;

300-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленому на 01 січня календарного року, - для осіб з інвалідністю III групи.

Право на отримання страхової виплати настає з дня встановлення медико-соціальною експертною комісією групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності внаслідок захворювання медичного працівника на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.    

Факт смерті медичного працівника з причин, пов’язаних з інфікуванням медичного працівника гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, встановлюється комісією із спеціального розслідування, що проводиться відповідно до постанови № 337, та оформляється актом розслідування нещасного випадку за встановленою формою.

У разі смерті медичного працівника, що настала внаслідок його інфікування гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, членам сім’ї, батькам, утриманцям померлого медичного працівника (далі - особи, які мають право на виплату) проводиться виплата у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленому на 01 січня календарного року.

Члени сім’ї та батьки померлого медичного працівника визначаються відповідно до Сімейного кодексу України.

Для отримання одноразової допомоги особи, які мають право на виплату, звертаються до органу Фонду за зареєстрованим місцем проживання/перебування померлого медичного працівника.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»:

У разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК, Фонд проводить одноразову страхову виплату потерпілому, розмір якої визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності (а також при призначенні одноразової допомоги за рішенням суду, яке набрало законної сили) за наявності усіх необхідних документів, передбачених чинним законодавством.

Щомісячна страхова виплата встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку.

Щомісячна страхова виплата виплачується щомісячно з наступного місяця після місяця, у якому вона призначена та нарахована (а також при призначенні щомісячної страхової виплати за рішенням суду, яке набрало законної сили), але не пізніше 30 календарних днів з дня прийняття постанови управління (відділення) Фонду про призначення страхових виплат. Щомісячна страхова виплата проводиться протягом строку, на який встановлено МСЕК стійку втрату професійної працездатності.

У разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується одноразова допомога його сім’ї у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату, та одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на його утриманні, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після смерті потерпілого, у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.

Одноразова допомога сім'ї та особам, які мають на це право, виплачується у місячний строк з дня смерті потерпілого (а також при призначенні страхових виплат за рішенням суду, яке набрало законної сили) за наявності всіх необхідних документів, але не пізніше 30 календарних днів після прийняття управлінням (відділенням) Фонду постанови про призначення страхової виплати.

У разі смерті потерпілого щомісячні суми страхових виплат особам, які мають на це право, визначаються із середньомісячного заробітку потерпілого за вирахуванням частки, яка припадала на потерпілого та працездатних осіб, що перебували на його утриманні, але не мали права на ці виплати.

Щомісячна страхова виплата виплачується щомісяця з наступного місяця після місяця, у якому вона призначена (а також при призначенні щомісячної страхової виплати за рішенням суду, яке набрало законної сили), але не пізніше 30 календарних днів після прийняття управлінням (відділенням) Фонду постанови про призначення страхових виплат.

За отриманням детальних консультацій, вичерпних відповідей щодо призначення страхових виплат радимо звертатись до регіональних відділень Фонду соціального страхування України, оскільки своєю діяльністю він покликаний допомагати офіційно працевлаштованим громадянам, що опинилися в скрутних життєвих обставинах, та гарантує їм соціальний захист.

 

 

 

Відділ страхових виплат та матеріального забезпечення

Рівненського відділення УВД ФСС України у Рівненській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь