Шпанівська територіальна громада

Рівненська область, Рівненський район

Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги "ЗДІЙСНЕННЯ СІМЕЙНИХ ПРАВ ТА ВИКОНАННЯ СІМЕЙНИХ ОБОВ'ЯЗКІВ ІНШИМИ ЧЛЕНАМИ СІМ’Ї ТА РОДИЧАМИ"

Дата: 18.06.2020 22:47
Кількість переглядів: 1508

ЗДІЙСНЕННЯ СІМЕЙНИХ ПРАВ ТА ВИКОНАННЯ СІМЕЙНИХ ОБОВ'ЯЗКІВ ІНШИМИ ЧЛЕНАМИ СІМ’Ї ТА РОДИЧАМИ

            До безоплатної правової допомоги часто звертаються громадяни з питаннями про захист сімейних прав діда баби та інших родичів, до прикладу права на спілкування з рідними онуками, права на утримання.

            Варто знати, що норми сімейного законодавства визначають основні права та обов’язки не тільки кожного із подружжя, батьків і дітей, а й інших членів сім’ї та родичів. До них законодавством віднесені баба, дід, прабаба, прадід, брати, сестри, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, брати, сестри та інші родичі.

            Права баби, діда, прабаби, прадіда на спілкування зі своїми внуками, правнуками та можливість брати участь у їх вихованні гарантована Законом. Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.

            Брати та сестри, навіть ті, які не проживають разом, мають право на спілкування.

            Повнолітні особи мають право брати участь у вихованні своїх неповнолітніх братів та сестер, незалежно від місця їхнього проживання.

            Баба, дід зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх внуків, якщо у них немає матері, батька або якщо батьки не можуть з поважних причин надавати їм належного утримання, за умови, що баба, дід можуть надавати матеріальну допомогу.

            Також, якщо мати, батько дитини є неповнолітніми, баба, дід дитини з боку того з батьків, хто є неповнолітнім, зобов'язані надавати йому допомогу у здійсненні ним батьківських прав та виконанні батьківських обов'язків.

            Повнолітні внуки, правнуки зобов'язані утримувати непрацездатних бабу, діда, прабабу, прадіда, які потребують матеріальної допомоги..

            Повнолітні брати, сестри зобов'язані утримувати неповнолітніх та непрацездатних повнолітніх братів та сестер.

            Мачуха, вітчим зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають.

            Суд може звільнити вітчима, мачуху від обов'язку по утриманню падчерки, пасинка або обмежити його певним строком у разі:

1) нетривалого проживання з їхнім матір'ю, батьком;

2) негідної поведінки у шлюбних відносинах матері, батька дитини.

            Обов'язок із утримання покладається на інших членів сім'ї та родичів у тому разі, коли неможливо одержати аліменти від осіб, які зобов'язані їх сплачувати в першу чергу.

            Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, а також отримання фахової вторинної правової допомоги, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 8-40-05, 098-905-58-11, з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., або надіславши звернення на електронну адресу: rivnenske@legalaid.rv.ua. Адреса для листування: м. Рівне, вул. Соборна, 195.

            Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь